ErkkiKarvanen

Huhtasaaren kirjoituskielto on ylireagointia

Uusi Suomi on antanut perussuomalaisten ensimmäiselle varapuheenjohtajalle Laura Huhtasaarelle kirjoituskiellon blogisivustolleen. Jo Huhtasaaren aseman takia on syytä arvioida kiellon perusteita.

Laura Huhtasaaren facebook-sivulta löytyvien tietojen mukaan Uusi Suomi perustelee kieltoa sillä, että hän olisi levittänyt ”valheellista tai perätöntä tietoa”. Tällaista tietoa ovat Huhtasaaren 27.10. julkaistussa blogissa esitetyt väittämät, että ”Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on alistanut sananvapauden islamilaisen vallan alle” ja että ”Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on islamin hallussa.”

Huhtasaaren tekstiä edeltävänä päivänä maan suurin päivälehti Helsingin Sanomat oli julkaissut toimittaja Jukka Huuskon artikkelin otsikolla ”Euroopan ihmisoikeus¬tuomioistuin: Profeetta Muhammedin kutsuminen pedofiiliksi ei kuulu sananvapauden piiriin”

Itävaltalaisnainen oli valittanut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, että hän oli saanut Itävallassa sakkorangaistuksen käsiteltyään seminaareissaan profeetta Muhammedin suhdetta 6-vuotiaaseen Aisha-vaimoonsa. Itävaltalaistuomioistuin oli katsonut, että nainen oli seminaareissaan käsitellyt tätä asiaa tavalla, jolla oli tarkoitus lietsoa vihaa maassa nykyisin asuvia muslimeja kohtaan.

Naisen valitus hänen sananvapautensa viemisestä ei menestynyt EIT:ssä, koska tuomioistuin katsoi, että uskonrauhasta päättäminen on jokaisen maan oma asia. EIT ei kävele jäsenvaltion yli sellaisissa asioissa, joista säätäminen kuuluu jäsenvaltiolle itselleen. 

Hesarin artikkelia seuranneessa yhteiskunnallisessa keskustelussa kävi hyvin esille, että toimittaja Jukka Huusko oli ymmärtänyt virheellisesti EIT:n päätöksen ja antoi siitä varsin harhaanjohtavan kuvan. EIT ei todellakaan halunnut päätöksellään suojella islamia kritiikiltä tai määritellä miksi Muhammedin suhdetta pikkulapseen sai kutsua.

Laura Huhtasaaren 27.10. julkaistua blogikirjoitusta pitäisi arvioida osana noiden päivien keskustelua. Huhtasaaren väittämät ovat loogisia ja perusteltuja, kun niitä peilataan edellisenä päivänä maan suurimmassa päivänlehdessä julkaistua virheellistä uutisjuttua vasten.

On toki kohtuullista edellyttää, että kansanedustajat tarkistavat tietolähteensä ja kantavat itsenäisesti vastuunsa väittämistään loppuun asti. Mutta kirjoituskieltojen jakaminen irrallaan käydystä yhteiskunnallista keskustelusta osoittaa Uuden Suomen toimitukselta huonoa tilannetajua, ja aiheuttaa ylimääräistä spekulaatiota suomalaisen sananvapauden tilasta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat